15-24 Eylül Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Haftası

15-24 Eylül Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Haftası

Dünyamızın ömrü için sürdürülebilirliğin önemini her geçen gün daha da artıyor. Doğamızı korumak için farkındalık yaratan özel günlerin ve haftaların detaylarını birlikte keşfedelim. Hem doğamız için hem de bu günlere özel attığımız adımları ve yaptığımız etkinlikleri birlikte inceleyelim.


Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Mükemmele Yolculuk

Otomol olarak çevresel sürdürülebilirlik politikamız ile sürdürülebilirlik kavramına her alanda sahip çıkıyoruz. Sürdürülebilir Kalkınma için Birleşmiş Milletler’in küresel hedeflerini destekliyoruz. 15-24 Eylül Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Haftası kapsamında, sahiplenilen 17 ana hedef doğrultusunda “Sudaki Yaşam” ve “Karasal Yaşam” başlıklarından yola çıkarak, çevreci yaşama farkındalık yaratmak için özel günlerde düzenlediğimiz etkinliklerle hem insanlarda çevre bilinci oluşturuyor hem de doğaya somut bir destek sağlıyoruz. Gelin, sürdürülebilir bir dünya için mükemmele yolculuğumuza birlikte bakalım.

16 Eylül Uluslararası Kıyı Temizliği Günü


2008 yılında Estonya’da başlatılarak 170 ülkeye yayılan “Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup – ICC) kapsamındaki Dünya Kıyı Temizleme Günü her yılın Eylül ayının üçüncü cumartesi günü olarak belirlenen bu özel gün, bu yıl 16 Eylül’de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinlikler düzenlenerek gerçekleştirildi. Bu kapsamda OTOMOL olarak biz de Sarıyer Kısırkaya Plajında gönüllü çalışanlarımız ile 09:00–15:00 saatleri arasında kıyı temizleme etkinliği yaptık. Etkinliğimizde 460 kg atık toplayarak sürdürülebilir bir dünya için küçük bir katkıda bulunduk.

Denizlerdeki kirliliğin %80’i kara kaynaklıdır. Yetersiz ve yanlış atık yönetimi uygulamaları karada atılan plastik atıkların denizlere ve okyanuslara ulaşmasına neden olur; bu atıkları yiyen planktonlar ile beslenen balıkların aracılığıyla nihayetinde sofralarımıza kadar gelir. Kıyı bölgelerinin temizlenmesi ve çevre kirliliği sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Uluslararası Kıyı Temizliği gününde, her yıl deniz kıyıları, plajlar ve sahil bölgeleri çeşitli atıklardan ve çöplerden temizleniyor. Plastik şişeler, cam şişeler, plastik torbalar, lastikler ve diğer çevre kirliliği yaratan maddeler bu etkinlikler sırasında toplanıyor, geri dönüşüme kazandırılıyor veya güvenli bir şekilde imha ediliyor.

Uluslararası Kıyı Temizliği Günü'nün ana amacı; plajları, kıyıları özellikle plastik gibi atıklardan temizlemek, deniz canlılarının ekosistemini korumak, toplumu bilinçlendirmek ve bu amaçla gönüllüleri bir araya getirmektir. Uluslararası Kıyı Temizliği Günü çevresel sorumluluk, deniz koruma ve çevre bilinci oluşturma açısından bizim için önemli bir gün. Bu etkinliğe katılmak çevre kirliliğiyle mücadeleye önemli bir katkı sağlamak demektir.

21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü


Dünya Sıfır Emisyon Günü, 21 Eylül 2008'de Kanada'da Ken Wallace adlı bir tasarımcı tarafından fosil yakıt tüketimini durdurmak amacıyla 24 saatlik bir moratoryum çağrısıyla başladı. Fosil yakıtlardan uzaklaşma ve karbon emisyonlarının verdiği zarara ilişkin farkındalığı yükseltmek için dünya çapında bir harekete evrildi.

Çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratmayı ve sıfır emisyonlu taşımacılığı teşvik etmeyi amaçlayan 21 Eylül Sıfır Emisyon Günü, OTOMOL'ün vurguladığı “Karada Yaşam” ana hedefleri arasında önemli bir bileşendir çünkü sürdürülebilir bir dünya için büyük bir öneme sahiptir.

Net sıfır emisyon, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının yeşil alanlar ve denizler tarafından emilen miktarla dengeye gelmesi anlamına gelir. Bu, atmosferdeki sera gazlarının artışını engelleyerek bir denge sağlar.

Paris İklim Anlaşması ile dünya genelinde karbon salınımının 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltılması, 2050'ye kadar sıfıra indirilmesi hedefleniyor. Türkiye, Paris İklim Anlaşmasını 2021 yılında imzaladı. Türkiye, bu anlaşma ile emisyon artışını 2030 yılı itibariyle yüzde 21 azaltma taahhüdünde bulunmuştur.

Sıfır Emisyonlu Araçlar


Sıfır emisyonlu araçlara örnek olarak, kas gücüyle çalışan araçlar arasında bisikletler, elektrikli bisikletler ve yer çekimi yarışçıları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, emisyonları elektriğin üretildiği kaynağa kaydırabilen diğer pil destekli elektrikli araçlar da bu kategoriye dahil edilebilir.

Sürdürülebilirliğe bu alanda etkili bir katkı sağlayabileceğimiz için bu gün bizim açımızdan önemli bir yere sahip. OTOMOL olarak IREC sertifikasına sahip olup, enerji tüketiminin %100’ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlıyoruz.

Elektrikli araçlar sürdürülebilir dönüşümü desteklememize ve çevreye katkı sağlamamıza yardımcı oluyorlar. Dünya Sıfır Emisyon Günü’nde de amaçlandığı gibi biz de insanları sıfır emisyonlu elektrikli araçların kullanılmasına teşvik etmeyi ve sıfır emisyonlu araçların kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bunun için de etkili bir servis ağına ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada OTOMOL yetkili servislerimiz, yüksek kaliteli hizmeti ile etkin ve geniş servis ağı ile sürece katkı sağlıyor.

28 Eylül Yeşil Tüketici Günü


Yeşil tüketicilik olarak tanımlanan, tüketicilerin çevreyi korumaya yönelik üretim süreçlerinden geçmiş, geri dönüştürülmüş veya gezegenimizin kaynaklarını koruma amaçlarına hizmet eden ürün ve hizmetlere talep etme eğilimi, her yıl 28 Eylül'de Dünya Yeşil Tüketici Günü olarak dünya genelinde kutlanmaktadır. 28 Eylül Yeşil Tüketici Günü, çevresel sorumluluk sahibi tüketim alışkanlıklarını ve çevre dostu ürünleri kullanmayı teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir farkındalık günüdür. İnsanları daha sürdürülebilir tüketim ve yaşam tarzlarına yönlendirmeyi amaçlar.

Tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin çevresel etkileri hakkında bilinçlenmelerini ve daha çevre dostu seçeneklere yönelmelerini teşvik eden bu özel gün OTOMOL olarak bizim için de önemli bir yerdedir. Çevreye verilen zararı en aza indiren elektrikli araçların yaygınlaşmasının teşvik edilmesi, bu günün de hedeflediği gibi sürdürülebilir yaşama yönlendirme amacı taşıyor.

29 Eylül Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü


Her yıl "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" olarak kutlanan bu gün, dünya genelinde gıda kaybı ve israfının azaltılması amacıyla farkındalık yaratmayı, insanların bilinçlenmesini ve gıda ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar olan süreçlerdeki kayıpları ve israfı azaltma çabalarına katkı sağlamayı amaçlayan bir gündür.

Dünya çapında resmi verilere göre her yıl 931 milyon ton gıda israf edilmektedir. Üretilen gıdanın % 17'si çöpe atılırken, bu miktarın 596 milyon tonu evlerden kaynaklanmaktadır. Dünya genelinde gelişmiş ülkeler arasında, Rusya 33 kg'lık israf miktarıyla en tasarruflu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'de ise kişi başına 93 kg gıda çöpe atılıyor; günlük olarak israf ettiğimiz ekmek miktarı ise 4,9 milyon adet. Bu istatistikler, Türkiye'nin dünya genelinde kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke olduğunu gösteriyor.

Sürdürülebilirliğe her anlamda değer ve destek verdiğimiz için bu özel gün de bizim için diğerleri kadar önemlidir. Gıda kaybı ve israfı, dünya genelinde ciddi bir sorundur ve sürdürülebilir bir gelecek için bu sorunun ele alınması büyük önem taşır.

 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.